BILO JE NEKOČ V SRBIJI, film

3. 7. 2022 ob 20.00 

Zgodilo se je, ampak zares, v Srbiji, na začetku 20. Stoletja …

Kako je malomeščanska “kasaba” postala “mali Manchester” (scenografinja Ana Milošević) in je orientalsko nošo zamenjala dunajska in pariška moda (kostumografinja Dragica Laušević), je mogoče videti v filmu Bilo je nekoč v Srbiji.

Petar Ristovski / Srbija / 2022 / 135 min / srbski

To ni le film o mestu, ki je znan po žaru, posebnem narečju, melodičnem govoru, ki je pravi zaklad, “paprikarenju”, pa po tkaninah, milu, zdravilih, kozmetiki tistega časa in končno po posebnem duhu, ki je še vedno gorivo za brezčasno tovarno smeha. To je spomin na slavne družine, katerih podjetnost je bila navdih za film že pred stoletjem.

Med prvo svetovno vojno in po njej so dva Leskovčana in dve Leskovčanki – Cona (Viktor Savić) in Dine (Nemanja Oliverić) ter Zorka (Teodora Ristovski) in Ružica (Sloboda Boba Mićalović) – zaznamovale različne usode. Dina so zavezniki odpeljali v Pariz, v katerem je izkusil vse lepote življenja in luči velemesta. Zone je po poškodbah in amneziji pristal v Manchestru, takratni prestolnici industrijskega razvoja, in tam spoznal, da je mogoče uspeti le s težaškim delom v tovarni, polni črnega dima. Omamljena od zmage v vojni in nepovratno okužena z »duhom svobode in napredka«, ki sta ga čutila v »širnem svetu« sta se mladeniča vrnila, da bi razsvetlila prihodnost svojega propadajočega okolja.

photo

03.07.2022

20:00

Več o filmu in vstopnice