BOJEVNIK, film

15. 10. 2022 ob 20:00 

Oktobra se bomo vrnili nekaj stoletij nazaj v preteklost v zgodovinski drami z naslovom Bojevnik, ki prikazuje zgodbo češkega vojaškega poveljnika Jana Žižko, ko je postal slavni vojskovodja, nikoli ni zgubil bitke in moral ugrabiti zaročenko lorda, da prepreči njegov vzpon.


Petr Jakl / Češka / 2022 / 126 min / angleščina

OZADJE:

Jan Žižka (1360 – 1424) je bil češki general, uspešen vojskovodja ter privrženec Jana Husa in radikalni husit, ki je vodil Taborite. Vodil je husitske sile proti trem križarskim vojnam in ni izgubil niti ene bitke. Prijel se ga je vzdevek »Enooki Žižka«, ker je sprva izgubil eno oko, nato pa obe očesi. Žižka velja za češkega nacionalnega heroja.

»Jan Žižka je zgodba o rojstvu vojskovodje in mislim, da bodo ljudje presenečeni nad tem, kako je zasnovana. Zgodba se odvija leta 1402 med Žižkovo mladostjo pred husitskimi vojnami. Vsebuje vse, kar morate vedeti o tem časovnem obdobju, da ga razumete. Film prikazuje tudi veliko bojev, predvsem pa zelo močno zgodbo, ki popelje na vožnjo do samega konca,« je povedal režiser Petr Jákl.

O ZGODBI:

Zgodba o Janu Žižki se dogaja v visokem srednjem veku in pripoveduje o rojstvu velikega bojevnika in sijajnega vojskovodje, ki je branil vse, v kar je verjel. Evropa je bila na prelomu iz 14. v 15. stoletje priča hladnemu in neugodnemu podnebju, ki ni bilo naklonjeno niti manj zahtevnim pridelkom. Izpadu pridelka je sledila velika lakota, po kugi imenovani »črna smrt« (1347-1351) pa so sledile nove epidemije, ki so ohromile vso Evropo. To niso bili dobri časi za navadno ljudstvo, ki ga je mučila negotovost, kar je veljalo tudi za kralja Vaclava IV.

photo

15.10.2022

20:00

Več o filmu in vstopnice