DUHOVNICA, film in pogovor po filmu

31. 3. 2024 ob 19:00 

Film Duhovnica več let spremlja evangeličansko duhovnico Jano, ki se odloči za izstop iz duhovniškega poklica. Pri tem pa se mora soočiti s težo dodatnih izzivov – od spolne zlorabe v otroštvu in odpiranaja starih ran do reševanja zapletenih družinskih odnosov.

Vstopnina: 6 €*

* Za upokojence, študente, dijake in brezposelne s potrdilom je cena vstopnice 5 €.


Maja Prettner / Slovenija / 2023 / 98 min / slovenščina

SINOPSIS
Duhovnica je film o evangeličanski duhovnici Jani, ki je na pomembnem razpotju, soočena z življenjsko dilemo, ali zapustiti duhovniški poklic. S tem pa tudi prekiniti dolgo družinsko duhovniško tradicijo, saj sta oče in mama prav tako duhovnika. Jana se s svojimi svobodomiselnimi in humornimi nazori ruši cerkvene okvirje. Njene dolgo zakopane rane iz otroštva se prav tako odpirajo in vedno bolj se kažejo razpoke v družinskih odnosih. Na vasi velja za Božjo predstavnico na Zemlji, a tudi ona nosi svoj križ in je človek iz mesa in krvi.

BIOGRAFIJA AVTORICE
Maja Prettner je zaključila magistrski študij filmske režije na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo. Kot scenaristka in režiserka se je podpisala pod nekaj zelo uspešnih dokumentarnih in igranih televizijskih serij. Njena filmska dela so bila prikazana in nagrajevana na festivalih doma in v tujini. Bila je gostujoča avtorica v umetniški rezidenci v New Yorku. Kot perspektivna režiserka je bila udeleženka Berlinale Talent Campusa v sklopu filmskega festivala Berlinale. Njen zadnji dokumentarni film Duhovnica je bil na zadnjem Festivalu slovenskega filma nagrajen s tremi nagradami (vesno za Najboljši film po izboru občinstva, Nagrado Fipresci za najboljši film po izboru kritikov in publicistov ter vesno za najboljšo montažo). Prav tako je prejel prestižno nagrado televizijske mreže Al Jazeera: Al Jazeera Balkan Star Award.

 

photo
 

 

31.03.2024

19:00

Več o filmu in vstopnice