DUNGEONS & DRAGONS: Čast med tatovi, film

29. 4. 2023 ob 20:00 

Očarljiv tat in skupina neobičajnih pustolovcev se lotijo epskega ropa, da bi dobili nazaj izgubljeni predmet, vendar gredo stvari nevarno narobe, ko naletijo na napačne ljudi.

Vstopnina: 6 €*

* Za upokojence, študente, dijake in brezposelne s potrdilom je cena vstopnice 5 €.


Jonathan Goldstein & John Francis Daley / ZDA / 2023 / 134 min / angleščina

KDO SO GLAVNI LIKI IN KDO JIH ZAIGRA

EDGIN DARVIS – zaigra ga CHRIS PINE

Pripovedovalec, ki z močjo glasbe in govora navdušuje ljudi. Kot član organizacije Harpers je prisegel, da bo zaščitil nemočne in porazil tirane, a ni bil povsem uspešen. Besede so njegovo največje orožje, kar bi se lahko pojasnilo na drugačen način, da se po navadi zanaša na svojo najboljšo prijateljico Holgo, ko gre za dejanske borilne veščine. Je karizmatičen, duhovit, naravni vodja in spreten pri snovanju načrtov, predvsem novih načrtov. Rad pripoveduje dobro pravljico. Ima brado, za katero nekateri pravijo, da je videti »kot zlobnež, a profesorski. Kot načitan ribič s skrivnostmi.« Njegova slabost je ta, da je tat z močnim moralnim kodeksom. In verjetno bi to tudi priznal, kar pa je nekakšen paradoks. Je glasbeni človek, njegovo glasbilo lutnja pa se po potrebi spremeni v palico, kar je precej pogosto.

HOLGA KILGORE – zaigra jo MICHELLE RODRIGUEZ

Barbarska, ostra bojevnica, nekdanja članica plemena Uthgardt Elk. Ko je prvič srečala Edgina, se jo je pleme izogibalo in jo izgnalo, ker se je zaljubila v tujca. Z barbarskim besom se hitro zaplete v pretepe, ima osupljivo moč in obožuje sekiro. Je neomajno zvesta, ima nenavadne reflekse in izjemne borbene sposobnostiIn velikodušno srce – če bo komurkoli dovolila, da se ji približa. Ker je izgubila svojo družino, bo to druščino branila do konca. Ima izrazito težnjo, da najprej udari, šele potem postavlja vprašanja. Nesrečna v ljubezni. Njen najljubši prigrizek je krompir – ni važno, ali je kuhan ali surov, je srečna.

 

SIMON AUMAR – zaigra ga JUSTICE SMITH

Čarovnik, mojster urokov, njegova magija je pogosto podedovana in nekoliko nepredvidljiva. Simon je v resnici potomec enega največjih čarovnikov v deželi. Pošteno je reči, da še ni povsem sprostil svojega polnega čarovniškega potenciala. Njegova posebnost – iz prsta lahko prižge plamen. Je prikupen, vztrajen in pogumen, ko mora biti ter občasno sposoben sprožiti osupljive uroke, ki izkoriščajo neverjetno divjo magijo. Včasih so ti uroki celo tisti, ki jih je nameraval sprožiti. Po drugi strani pa mu manjka samozavesti, kar lahko vpliva na romantiko skoraj tako močno kot na čarovništvo. Simon je nekoč zapeljeval Dorico, kar pa se ni končalo zmagoslavno. Prav tako ni dober okoli okostnjakov. Samo v vednost.

DORIC – zaigra jo SOPHIA LILLIS

Je častilka narave, ki zna izkoristiti njeno elementarno moč. Doric je utelešenje odpornosti, zvitosti in besa narave. Ko je bila še otrok, so jo zapustili in k sebi so jo vzeli vilini. Zdaj varuje svojo skupnost z močjo, ki jo črpa iz Zemlje okoli sebe. Ker spreminja svojo obliko, lahko prevzame obliko različnih živali, pa tudi pošastnega bitja, sovjega medveda – kar je križanec med velikansko sovo in velikanskim medvedom. In zagotovo jih ne želite srečati, saj “spijo na posteljah iz kosti svojega plena”. Ne zveni zelo higienično ali udobno, a tako je. Je tudi častna, zvesta in kot Tiefling ima čudovite rogove. Ne mara »pocukranih« stvari ter se nagiba k temu, da pove tako, kot je. Doric je del enklave Emerald, odporniške mreže borcev za preživetje, ki vzdržujejo ravnovesje med civilizacijo in naravo.

XENK YENDAR – zaigra ga REGÉ-JEAN PAGE
Sveti bojevnik križarske vojne v imenu dobrega. Kot plemeniti človek iz Thaya je, ko je bil še deček, komaj ušel divjemu osvajanju njegove domovine s strani nesmrtnega terorja Szassa Tama. Zdaj ga zavezuje sveta prisega vdanosti, da bo nedolžne zaščitil pred silami zlaSamozavesten, nezmotljiv, smrtonosen. Vešč mečevanja brez konkurence. Oborožen z orožjem, ki »sije z božanskim sijajem«. To ni evfemizem. Stoičen, pošten. Rešuje dojenčke pred ribami morilkami. Dobro je videti v oklepu“Njegove oči gorijo z nenavadno intenzivnostjo.” Je precej lepega videza, se pa tudi stara počasneje kot navaden človek. Njegovo daljše življenje mu je dalo breme perspektive, kar pomeni, da samega sebe jemlje preveč resno. Besede »Niti vrlina niti rezilo se ne bosta zlomila« so vrezane v čudovitem, izvenzemeljskem jeziku na njegovem meču.

FORGE FITZWILLIAM – zaigra ga HUGH GRANT

Šarmantni, a nezaupljivi podlež, poln zvijač in prevar. Nekdanji potepuh in prevarant, ki je postal gospodar Neverwinterja. Ko pride do bojevanja, resnično samo pobegne, če smo iskreni. Laži in laskanje so njegovo največje orožje. Je čeden, samozavesten, iznajdljiv ter sposoben prevladati v prav vsaki situaciji. Znan po svoji hitrosti, za katero bi rad verjel, da je temelj vsake uspešne pustolovske zabave. Ni navdušen nad moralnimi zadevami – njegova edina zvestoba je sam sebiPrav tako je nagnjen k boljšim stvarem v življenju in ga ne moti, od koga jih vzame. Ta drzni in ambiciozni zločinec je pustil sled prelomljenih obljub in lažnih identitet vzdolž Obale meča, obale z belimi pečinami.

SOFINA – zaigra jo DAISY HEAD

Čarovnica. Vrhunska uporabnica magije, ki je sposobna manipulirati s prostorom in časom. Po zaslugi večletnega skrivnostnega študija je izpopolnila svojo zloveščo umetnost in je zdaj mogočna rdeča čarovnica – posebna vrsta čarovnika, ki se ga vse dežele bojijo zaradi smrtonosnih talentov. Sposobna je urokov eksplozivnega ognja, obločne strele, subtilne prevare in grozljive nesmrtnosti. Prav tako je naklonjena občasnemu krohotanju. Je pretkana, zvita operaterka, sposobna velikega predvidevanja in potrpežljivosti ter vedno korak pred drugimi. Ima pa grozen temperament. In hudičevo je pripravljena obuditi legijo nesmrtnih. Noben klerik pa ne more odpraviti škode, ki jo povzroči rezilo rdečega čarovnice.

photo
photo

 

 

29.04.2023

20:00

Več o filmu in vstopnice