HIMERA, film

9. 6. 2024 ob 20:00 

Film bi težko opisali bolje kot prav z besedo, ki je tudi naslov. Eklektičen nabor motivov iz tarota, grške mitologije, italijanske zgodovine in domišljije se presunljivo organsko prepleta s krutim vsakdanom odpadnikov sodobne kapitalistične družbe.

Vstopnina: 6 €*

* Za upokojence, študente, dijake in brezposelne s potrdilom je cena vstopnice 5 €.


Alice Rohrwacher / Italija, Švica, Francija / 2023 / 133 min / italjanščina

Arthur je mlad Anglež, ki se v majhni italijanski vasi v osemdesetih letih prejšnjega stoletja preživlja z ropanjem antičnih templjev in grobnic. Dobičkonosno, vendar nevarno ter predvsem nezakonito delo ga pripelje do zapora, film pa se začne, ko se z vlakom vrača v svoje malo mesto.

Čeprav ga tam veselo pričakujejo, Arthur ni srečen. Živi v baraki, ki si jo je postavil pod mestnim obzidjem, njegovi prijatelji pa so tisti, zaradi katerih je izgubil še preostanek svobode, brez katere je delno ostal že, ko je odšla Beniamina , njegova velika ljubezen.

Arthurju tako ne gre za dobiček; z odpiranjem etruščanskih grobnic išče dostop do onstranstva v upanju, da bo našel tisto, kar je izgubil. Skuša se osvoboditi ujetosti v preteklost, katere dokončnosti ne zmore sprejeti, obenem pa tudi ne življenja, kot ga živi zdaj, ki kljub pogostemu nelagodju in neiskrenosti že samo s tem, da je, predstavlja neke vrste varnost.

photo
 

 

09.06.2024

20:00

Več o filmu in vstopnice