Karantenski intervju: BOR ŠPAREMBLEK

Kako preživljaš dneve v karanteni?
Moje življenje se ni drastično spremenilo. Edina razlika je, da za faks delam od doma in da se s prijatelji slišim preko video pogovora. Trenutno ob dopoldnevih končujem animacijo, ki sem se je lotil delati v mesecu marcu. Popoldan pa se odpravim na Dolenje jezero in ustvarjam v svojem ateljeju.

Kako to obdobje in omejitve vplivajo na tvoje počutje in ustvarjalno delo?
Zaenkrat se počutim odlično. Mislim, da če karanteno preživljaš v Cerknici, ti je sigurno veliko lažje kot v kakšnem večjem mestu. Tukaj imamo dovolj prostora, da se zatečemo v naravo in občudujemo, kako iz dneva v dan drevesa postajajo vedno bolj zelena.

Kako na tvoje življenje in delo vpliva tehnologija?
V takem času tehnologija, ki jo uporabljamo za druženje, učenje in sprostitev, pride zelo prav. Paziti moramo le na to, da nas socialna omrežja ne posrkajo vase oz. da ne postanemo odvisni od njih. Oblikovana so s tem namenom, da jih uporabljamo vedno več.

Kolaž iz obrabljene palete, Bor Šparemblek

Katere so pozitivne stvari, ki bi jih ohranil od karantene in katere so tiste omejitve, ki te najbolj motijo?
Prva pozitivna stvar, ki se je spomnim, je seveda to, da smo sedaj bolj pozorni na svoje zdravje in higieno. Potem pa tudi to, da si vzamemo čas za stvari, ki nas res zanimajo in jim namenimo več energije. Trenutno sem v obdobju, ko izbiram temo za diplomsko nalogo, zato mi čas za dodaten razmislek pride zelo prav.
Verjetno pa nas vse motijo omejitve, ki so nas doletele, vendar je najbolj pametno, da jih upoštevamo in ta čas izkoristimo za posvečanje samim sebi.

Kakšen bo po tvojem svet, človek ali družba po koncu epidemije?
Vpliv epidemije bo verjetno precej močan. Upam, da se bomo iz te grozne izkušnje kot družba naučili nekaj koristnega.

Študija deformiranega obraza, Bor Šparemblek

Bo to obdobje po tvojem mnenju vplivalo tudi na umetnost in kulturo ter kako?
Seveda. Sedaj bomo živeli s tem. Od tu naprej bomo gledali na svet malo drugače kot prej. Pri umetnosti pa težko prikriješ sedanjost.

Kaj bi sporočil obiskovalcem Kulturnega doma Cerknica?
Naj ta čas, ki ga imajo zdaj “odveč”, porabijo zase.

25.04.2020

17:00