KRALJICA SMEHA, film

3. 11. 2022 ob 17:00 

»Dober stand-up mora govoriti tudi o bednem v tvojem življenju. Nihče ne želi poslušati zgodb o uspešnih ljudeh.« Film o izražanju mladostniških čustev in upanju je hkrati komedija in drama, ki optimistično portretira Sashine najtežje trenutke odraščanja.


Sanna Lenken / Švedska / 2021 / 94 min / podnapisi, švedščina / 12+

zgodba
Trinajstletna Sasha želi postati stand-up komedijantka. Rada bi nasmejala vse, zlasti očeta, ki pod tušem joka, ker misli, da ga nihče ne posluša. Sasha noče jokati za nedavno preminulo mamo, temveč si raje naredi listo za preživetje: obriti si mora lase, nehati mora brati knjige (in učbenike!), nikoli ne sme skrbeti za živa bitja, kar pomeni, da se želi odreči najprikupnejšemu pasjemu mladičku na svetu. In četrto na seznamu: postati mora kraljica smeha! Pri tem ima veliko podporo strica, ki vodi stand-up klub, ter spodbudo dolgoletne prijateljice Marte in novega prijatelja Johna.
Film je posnet po uspešnem istoimenskem romanu Jenny Jägerfeld, lani ga je v slovenščini izdala založba Zala.

iz knjige Kraljica smeha
»Vendar HOČEM imeti smisel za humor. IMELA ga bom. Mislim, da bi mi moralo uspeti, čeprav se nisem rodila z njim. Moj načrt je, da svoj na pol dolgočasni smisel za humor zamenjam za zabavnega, košček za koščkom! In če že kaj, potem sem odločna. Oči celo pravi, da sem odločna v popolnoma napačno smer. Da imam torej napačne cilje, da bi se morala bolj osredotočiti na šolo. V tem hipu recimo hodi po kuhinji in godrnja, da se nisem naučila dovolj o zemeljski skorji in njenem najglobljem jedru. Oprostite, ampak meni se to ne zdi pomembno. Ne znam si ravno predstavljati situacij, ko bo moje življenje odvisno od znanja o različnih plasteh v zemeljski skorji. Če pa že: Hej?! Google!«
– odlomek iz romana Kraljica smeha (Jenny Jägerfeld, prevod Danni Stražar, založba Zala)

 

photo

03.11.2022

17:00

Več o filmu in vstopnice