ODŠTEVANJE, film

19. 1. 2023 ob 19.00 

Zgodba o mladem paru, ki sredi Teherana najde svoja dvojnika, je nova mojstrovina priznanega iranskega režiserja Manija Haghighija, ki skozi podobe, ujete v sprane barve in dež, krmari v duhu napete psihološke drame.

Mani Haghighi / Iran, Francija / 2022 / 107′ / perzijščina

Farzaneh je mlada inštruktorica vožnje. Poročena je z Džalalom, s katerim pričakujeta otroka. Njun zakon ni idealen, še posebej, ker se Farzaneh spopada s kronično depresijo. Nekega dne med vožnjo po Teheranu po naključju opazi svojega moža vstopiti v hišo neznane ženske. Dejanje v njej vzbudi sum, saj Džalal trdi, da tistega dne sploh ni bil v mestu. Farzaneh se odloči zadevo raziskati s pomočjo svojega svaka. 

iz prve roke
“V prvi vrsti gre za vprašanji identitete in zakonske zveze. Je film o osebi, ki se spominja, kakšen je bil njen partner, ko sta se spoznala. Obstaja razlika med njegovo sedanjo osebnostjo, po dolgi zvezi, desetih letih, in njim ob prvem srečanju. Kot bi se z osebo, ki ste jo spoznali pred desetimi leti, srečali znova, prvikrat. Izbirati morate med obema različicama te osebe. To predstavlja izziv in vaša odločitev je v drugem videti tisto, kar želite.” Mani Haghighi
 
o režiserju
Mani Haghighi, rojen leta 1969 v Teheranu, Iran. Po osnovni izobrazbi v Iranu je srednjo šolo obiskoval v Kanadi, kjer je v Montrealu nadaljeval študij filozofije in začel režirati gledališke igre. Leta 2001 se je vrnil v Iran ter začel snemati reklame in izobraževalne in dokumentarne filme. Njegov prvenec Abadan, ki ga je posnel brez dovoljenja oblasti, je prvi iranski neodvisni film, posnet z digitalno kamero.
 

19.01.2023

19:00

Več o filmu in vstopnice