PAT IN MAT: Mojstra na delu, film

26. 4. 2023 ob 18:00 

Pat in Mat sta nerodna junaka, ki nasmejita celotno družino. Njunih dogodivščin pa se enostavno nikoli ne naveličamo. Zato vabljeni, da si izbor epizod ogledate z nami.

Vstopnina: 6 €*

* Za upokojence, študente, dijake in brezposelne s potrdilom je cena vstopnice 5 €.


Marek Beneš / Češka / 2019 / 61 min

SERIJE:

 1. PALAČINKOMAT – Ko Pat in Mat končata s kosilom na koncu potrebujeta še nekaj sladkega. Naredita proizvodno linijo za izdelavo palačink.
 2. LETEČI STROJ – Mat želi narediti leteči stroj, a mu uporaba kolesa prav nič ne pomaga. Za letenje uporabita modele dronov.
 3. POKOVKA – Pat in Mat gledata televizijo in jesta pokovko. Narediti morata večjo količino, zato naredita prav posebno napravo, ki jo postavita v kamin. Pokovke odletijo skozi dimnik in ves vrt je kar naenkrat pokrit s snežnimi »kokicami«.
 4. POHIŠTVO – Kuhinja se je pokvarila, zato se Pat in Mat odločita naročiti novo pohištvo po telefonu. Žal pa ne upoštevata navodil in pohištvo bo kmalu narejeno le iz papirnih škatel.
 5. AVTOPRALNICA – Pat in Mat prihajata s potovanja, zato je njun avto zelo umazan. Da ne bi bilo vse normalno, se odločita narediti kar svojo avtopralnico. A avto je vse bolj umazan… na koncu jima pomaga dež.
 6. IZDELAVA LEDU – Na zelo vroč poletni dan Pat pije svojo limonado. A ledu kmalu zmanjka, zato sledi ideja… v bazenu bosta naredila res veliko kocko ledu.
 7. PEKA KRUHA – Pat si za zajtrk zaželi kruh, ki pa ga je že zmanjkalo. Njegov prijatelj mu bo seveda pomagal in skupaj naredita veliko, veliko kruha.
 8. PICA – Pat in Mat imata nov električni žar. Navodil ponavadi ne uporabljata, saj vedno najdeta svojo način. A tokrat se bo vse skupaj končalo s požarom…
 9. JABOLKA – Letošnje leto je zelo dobro obrodilo in na vrtu je ogromno jabolk. Količina je tako velika, da ne vesta kaj z njimi. Na koncu naredita veliko jabolčnika.
 10. VRATA – Avtomatska garažna vrata so pokvarjena. Seveda ju bosta popravila, a hkrati ostala v hiši in iskala načine, kako priti ven.
 11. PAST – Pat in Mat poskušata zaščititi svoja jabolka na drevesu. Vsako noč jih nekaj izgine. Naredita več pasti toda vprašanje je, če bosta z njimi ujela lopova?

ZGODOVINA
Prva serija Pat in Mat oziroma A je to! je bila prepovedana za predvajanje. Avtorjem je bilo razloženo, da film prikazuje »pomanjkanje socialistične zavesti«, cenzorje pa je predvsem motil izbor barve majic. Rdeča in rumena barva sta predstavljali največji socialistični državi – Sovjetsko zvezo in Kitajsko. Prva serija je bila prvič javno predvajana šele po padcu komunizma na Češkoslovaškem.

Beneš je kratke stripe risal za lokalni časopis, glavna junaka pa sta bila gospod Ouholiček in gospod Sedlec. Leta 1979 so ustvarjalci serijo poimenovali… A je to! Snemali so v studiih Kratky Film v Pragi za slovaško televizijo. Po daljšem odmoru so leta 1985 nadaljevali s snemanji serij in takrat spremenili njuni imeni (v Pat in Mat).

photo

 

 

26.04.2023

18:00

Več o filmu in vstopnice