Pokarantenski intervju: JOŽICA MLINAR

Kako ste preživljali obdobje karantene? Kako je vplivalo na vaše počutje in na vaše delo? 
Ker sem imela ravno pred razglasitvijo pandemije  opravke v zdravstvenih institucijah, sem bila prve tedne kar prestrašena in sem se strogo držala navodil. Potem sem se malo sprostila in uživala v branju, sprehodih in spoznavanju novih poti do jezera, po Slivnici in Škocjanu. Lotila sem se spoznavanja zoom sestankovanja kot tudi ostalih: fb, viber, messenger, predvsem pa sem se trudila, da sem zmanjšala spremljanje poročil, saj je bilo poročanje preveč negativno usmerjeno.  Sem se pa v tem tesnobnem času odločila, da moram poskrbeti tudi za svojo ustvarjalnost oziroma sproščanje s petjem, plesom, izdelavo  mozaikov, polstenjem …


Jaz sem zelo pogrešala stike in delo z ljudmi, saj se je ugasnilo ravno na višku naše dejavnosti. Velikokrat se mi je na sprehodu utrnila kakšna ideja kaj in kako bi lahko naredili nekaj tudi v tej situaciji. S Karmen Bajec sva se potem dogovorili, da bo preko FB izvedla predavanja na temo Pogled skozi drevo. Razpis sta pripravili Simona Zorc Ramovš in Nuša Lapajne Čurin za osrednjeslovensko regijo. Sedaj, ko se ukrepi rahljajo pa bo zaključek delavnic potekal tudi v živo.
V tem koronskem času so bile na državnem in regijskem nivoju JSKD izvedene vse zastavljene in zelo dobro spremljane zoom literarne delavnice in srečanja. Literarna dela pa so prispevali tudi udeleženci iz naših krajev.

Katere so pozitivne stvari, ki bi jih ohranili od karantene in katere so tiste omejitve, ki vas najbolj motijo oz. so vas doslej najbolj motile?
V tem obdobju smo imeli možnost spremljati različne dejavnosti, seveda preko spleta. Tako sem si z veseljem ogledala nekaj filmov, gledaliških predstav, koncertov, ki so jih brezplačno na ogled ponudile vse kulturne institucije in se lotila branja elektronskih knjig (to sem kmalu opustila), različnih koncertov, ki so v živo potekali preko fb, med njimi je bilo veliko znancev, ki so malo pričarali bližino in okus po koncertnem dogajanju.
Ker sem bila primorana, sem se naučila tudi zoom sestankovanja in prav gotovo ga bom uporabljala tudi v normalnem življenju.
Motile pa so me omejitve gibanja na občine.

Kako mislite, da bodo odslej potekale dejavnosti v kulturnih in umetniških društvih? Folklorne, plesne in gledališke skupine so praviloma precej številčne. Bo težko ljubiteljsko kulturo vzpostaviti na stanje, kot je bilo pred epidemijo?
Jaz sem optimist in verjamem, da se bodo društva kmalu znašla in vzpostavila način dela, ki bo primeren dejavnosti in ne bo ogrožal zdravja, kajti ljubiteljska kultura je namenjena druženju, socialnim stikom, kvalitetnemu preživljanju prostega časa in tega ne more nadomestiti noben medij.

Mislim, da bodo želje po druženju in umetniškem ustvarjanju premagale vse ovire, da lahko varno nadaljujejo svoje poslanstvo. Kajti tako kot je potrebno skrbeti za zdravo telo, je nujno potrebno nahraniti tudi duhovno plat človeka in tudi tako poskrbeti za boljšo zdravstveno sliko družbe.

 

Ste v JSKD kot predstavniki ljubiteljske dejavnosti pripravili oz. še pripravljate kakšne usmeritve za izvajanje kulturno-umetniških dejavnosti in delavnic v društvih? Se društva s podobnimi vprašanji obračajo tudi na vas?
Ker se je naše delo, ki temelji predvsem na množičnih prireditvah v marcu, ustavilo, je nemogoče izpeljati tak program letos. Zato ves območni program prestavljamo v naslednje leto. Se še dogovarjamo kako izpeljati te dogodke, ki so odvisni tudi od dejavnosti šol, društev, skupin. Mogoče bomo kakšno »srečanje« in svetovanje skupinam omogočili na osnovi video posnetkov. Se bomo pa v poletnem, jesenskem in zimskem času posvetili izobraževanju na različnih področjih: likovnem, plesnem, lutkovnem in gledališkem, literarnem. Izobraževanja bomo uskladili s potrebami društev in skupin.
Smo odprti za pobude s terena.

Kakšen bo po vašem svet, človek ali družba po koncu epidemije? Bo to obdobje po vašem mnenju vplivalo tudi na umetnost in kulturo ter kako?

Prvi občutki so bili, da bo svet bolj solidaren in bolj povezan, vendar se že kažejo lovke, ki poskušajo utišati tudi umetnike in kulturnike, še posebno tiste, ki jih ne »razumejo«. Zato je potrebno umetnike podpirati, kolikor se da. Saj smo karanteno lažje preživeli tudi po njihovi zaslugi.

Kaj bi sporočili obiskovalcem Kulturnega doma Cerknica?
Veselim se prireditve, ko se spet srečamo.

08.06.2020

17:00