STENA – VZPON DO ZLATA s pogovorom, film

18. 2. 2022 ob 19.00

Štiri plezalke: Janja Garnbret, Shauna Coxsey, Brooke Raboutou in Miho Nonaka se soočajo s športnim izzivom življenja, ko skušajo nastopiti na prvem tekmovanju v športnem plezanju na olimpijskih igrah v Tokiu 2020.


Nick Hardie / Velika Britanija / 2022 / 95 min / športni dokumentarni film / angleščina / podnapisi

 

»Stena – vzpon do zlata« v obdobju dveh let spremlja štiri vhunske plezalke: Janjo Garnbret, Shauno Coxsey, Brooke Raboutou in Miho Nonaka. V kvalifikacijah za olimpijske igre se borijo, da bi si prislužile svoje mesto v Tokiu, nato pa se soočijo z naporno sezono tekmovanj in treningov, sredi katere se zaradi pandemije Covid-19 vse ustavi, olimpijske igre pa so prestavljene. Medtem ko se mlade plezalke na poti v Tokio soočajo s svojimi duševnimi in fizičnimi demoni, film razkrije osupljiv in navdihujoč vpogled v to, kaj je potrebno žrtvovati za to, da si vrhunski plezalec, olimpijec in navsezadnje kaj pomeni biti človek.

Po filmu se bomo pogovarjali z Aljošo Gromom.

 

SHAUNA COXSEY

Shauna je močna, odločna in izjemno trmasta. Je najuspešnejša britanska tekmovalna plezalka vseh časov, saj je v letih 2016 in 2017 zaporedoma osvojila naslov svetovne prvakinje. Po nekaj sezonah spopadanja s poškodbami se je prebila nazaj v formo in lahko bi bila ena najmočnejših tekmovalk v Tokiu. Na olimpijskih kvalifikacijah v Hachiojiju se je izkazala z vrhunsko predstavo, ki pa ji je hitro sledila vrsta operacij in mesecev rehabilitacije po poškodbah kolena in zapestja. Se bo po ustavljeni pandemski plezalni sezoni in dodatnem letu priprav lahko v Tokiu uvrstila nazaj na vrh?

JANJA GARNBRET

Janja Garnbret je fenomen. Kot čudežni otrok, vzgojen v majhnem mestecu, je z vsemi štirimi zakorakala v plezalni svet. Osvojila je 13 naslovov svetovne prvakinje, zato so jo že označili za najboljšo plezalko vseh časov. A za Janjo je lahko največji izziv notranji pritisk. Po nizu nepričakovanih padcev ob koncu sezone se ji leta 2019 prvič ni uspelo prebiti v finale večjih tekmovanj. Je bil to nesrečen spodrsljaj ali prvi znak ranljivosti v prej neuklonljivem duhu? Ali bosta nov trener in obdobje »lockdowna« poskrbela za svež razmislek in njen edinstveni talent pripeljala nazaj v formo?

MIHO NONAKA

Miho je zmagovalka svetovnega pokala v balvanskem plezanju in Tokijčanka, zato mora upravičiti pričakovanja svojih rojakov. Leta 2019 je na Japonskem pokalu osvojila tri naslove – za balvansko plezanje, hitrost in kombinirano plezanje. In je tako najboljša najboljša možnost za Japonsko, da premaga Slovenijo. A Miho se ne spopada le z zunanjimi pritiski – ponavljajoče se poškodbe rame ovirajo njen nesporni talent, svoj davek pa terjajo tudi zaprtja zaradi pandemije. Poleg tega pa zaradi nasprotovanja določenega dela javnosti preti nevarnost, da olimpijskih iger na Japonskem sploh ne bo. Lahko Miho premaga svoje dvome, domače pritiske in doseže svoje sanje?

BROOKE RABOUTOU

Brooke je pri 18. letih ena najmlajših kandidatk na olimpijskih kvalifikacijah, ampak njena nadarjenost in izkušnje pričajo o zelo determinirani plezalki. Njena starša sta bila v devetdesetih letih prejšnjega stoletja prvaka svetovnega pokala v plezanju in sta imela veliko vlogo pri razvoju tekmovalnega plezanja. Zdaj Brooke svoje olimpijske priprave usklajuje s pritiski študentskega življenja v San Diegu in naraščajočo medijsko pozornostjo, ki jo namenjajo eni izmed vzhajajočih ameriških zvezd. Ali so olimpijske igre za najstniško Brooke prišle prezgodaj? In ali je teža družinske zapuščine prevelika?

photo
photo
photo

18.02.2022

19:00

Več o filmu in vstopnice