STRAH OSTANE, projekcija filma s pogovorom

19. 10. 2023 ob 19:00 

Ogled dokumentarnega filma Strah ostane in pogovor z ustvarjalci

Strah ostane je dokumentarni film o dediščini internacije v italijanskih fašističnih taboriščih. Namen dokumentarnega filma je ohranjanje zgodovinskega spomina na fašistična taborišča in na internacijo v njih. Hkrati spodbuja refleksijo o vplivu travmatičnih izkušenj na posameznika in na družbo.

Ogledu dokumentarnega filma Strah ostane, spomini Slovencev na internacijo v italijanska fašistična koncentracijska taborišča, bo sledil pogovor. Filmski dokument, ki ubeseduje izkušnje vojne in internacije, bosta 8 let po snemanju skozi pogovor motrila novinarka in scenaristka dokumentarca Saša Petejan in režiser dokumentarca Dušan Moravec. Pogovor bo vodila Vesna Telič Kovač.

Vstop prost


Dušan Moravec / Slovenija / 2015 / 50 min / slovenščina, italjanščina

 

V letih 1942 in 1943 je Mussolinijeva vojska mnoge Slovenke in Slovence internirala v italijanska fašistična taborišča. Spomin na te dogodke je potisnjen v pozabo tako doma kot na tujem, poznavanje fašizma pa popačeno. Posledično so storilci obravnavanih vojnih zločinov ostali nekaznovani. Dokumentarni film Strah ostane je poskus razumevanja, kako vojna in internacija predrugačita človeka in kako opredeljujeta narod. Ker raziskav o vojni, povojni travmi in medgeneracijskem prenosu travme v Sloveniji ni, kot skupnost malo vemo o tem. Iz tujih raziskav je znano, da se vojna travma zareže v nevrobiologijo naslednjih generacij in se izraža v nasilju, osebnostnih motnjah, odvisnostih, samomorilnosti, političnem diskurzu in tudi v samopodobi ljudi.

Izhodišče za nastanek dokumentarnega filma je fotografsko-dokumentarna razstava Zadnji pričevalci, avtoric, novinarke Saše Petejan, fotografije Mance Juvan in zgodovinarke Urške Strle. Avtorske fotografije Juvanove, na katerih so še redki živeči interniranci, so narekovale vizualno podobo filma. Ritem mu dajejo prikazi likovnih del, nastalih v fašističnih taboriščih, ki jih  hranijo v Muzeju novejše zgodovine Slovenije v Ljubljani.

photo
photo
 

 

19.10.2023

19:00

Več o filmu in vstopnice