TOMA, film

31. 7. 2022 ob 20.00 

Biografija Toma Zdravkoviča, človeka ki se ga ne spominjamo samo po njegovih pesmih in unikatnem načinu petja, ampak kot izjemnega človeka po duši.


Dragan Bjelogrlic, Zoran lisinac / Srbija / 2021 / 147 min / srbšćina

Film “TOMA” je impresionistični portret Toma Zdravkovića, ki prikazuje začetek in vrhunec njegove slave, ljubezni, ki so ga navdihnile pri ustvarjanju nekaterih največjih uspešnic, pa tudi odnose s številnimi prijatelji, ki jih je imel v umetniških krogih takratne Jugoslavije. Skozi film spremljamo tudi življenja znanih umetnikov tistega časa, kot so Zoran RadmilovićMika AntićTozovac in drugi.

“TOMA” je biografski film o človeku, ki se ga spominjamo ne le po njegovih pesmih in slogu, ampak tudi kot velikega boema – tako po vedenju kot po duhu. Film sledi dvema smernicama. Leta 1991 spremljamo odnos med Tomom in zdravnikom, ki ga začne zdraviti, in kako se to poznanstvo spremeni v prijateljstvo. Obenem pa spremljamo tudi Tomovo življenje od otroštva v Pečenjevcih, prek poznanstva s Silvano Armenulić, ki bo odločilno vplivalo na njegovo kariero, pa tudi na njegovo zasebno življenje, vse do vrhunca njegove priljubljenosti in težav, ki so ga pripeljale na rob propada. To je zgodba o duši.

photo

31.07.2022

20:00

Več o filmu in vstopnice