Kulturni dom Cerknica krenil v nakup sodobnega filmskega projektorja z evropskimi sredstvi in podporo Občine Cerknica

Kulturni dom Cerknica, enota zavoda Notranjski park, je s prvim julijem pričel z izvajanjem projekta Regijski kino: namen je vzpostavitev regijskega kina s  tehnično posodobitvijo dvorane

V projektu Vzpostavitev regijskega kina, ki ga podpira LAS Notranjska, sodelujejo še partnerji  Zavod Oron, OŠ Toneta Šraja Aljoše Nova vas in OŠ heroja Janeza Hribarja Stari trg pri Ložu.

Kulturni dom Cerknica je za projekt uspešno zaprosil za sredstva iz Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja (EKSPR) v vrednosti 70.000 €.

Glavni namen operacije Regijski kino je z novo in posodobljeno opremo za predvajanje digitalnih kinematografskih vsebin v Kulturnem domu Cerknica preprečiti ugašanje delovanja kina in s tem prebivalcem celotne regije omogočiti novo, kakovostno in nekdaj že obstoječo storitev. V sklopu projekta so si s partnerji zadali tudi izobraževanje, ozaveščanje in vzgojo, predvsem mlajših obiskovalcev, preko soustvarjanja filmskih vsebin in projekcij filmov s spremljajočimi pogovori strokovnjakov in filmskimi ustvarjalci.  Nakup projektorja DCP (digital cinema projector) in pripadajoče opreme bo omogočil dvig frekvence predvajanja aktualnih filmov, sodelovanje partnerjev v projektu pa ponudilo možnost za vzpostavitev dolgotrajnega partnerstva kulturnih in vzgojno-izobraževalnih ustanov v regiji z namenom popularizacije kakovostnih filmskih vsebin in razvoja filmske kulture v regiji.

Ključnega pomena v celotnem snovanju posodobitve kinodvorane je tudi podpora Občine Cerknica (ustanovitelja zavoda Notranjski park, katerega del je Kulturni dom Cerknica) za ponovno oživitev kina v regiji.

Kulturni dom Cerknica, foto: Ljubo Vukelič

Glavno investicijo predstavlja nakup novega kino projektorja s pripadajočo tehnično opremo za delovanje. V okviru projekta bodo v dvorani Kulturnega doma zavrteli 12 brezplačnih filmov različnih žanrov, ki jih bodo spremljali tudi pogovori z ustvarjalci filmov in drugimi strokovnjaki, partnerji pa bodo na šolskih filmskih delavnicah poskrbeli za izdelavo 6 kratkih filmov o bontonu v kinu.

Trenutni projektor, ki je v uporabi od prenove Kulturnega doma, torej že več kot 10 let, ne omogoča več tehnično najbolj dovršenih projekcij in rednega filmskega programa z aktualnim izborom filmov. Zaradi zastarelosti projektorja in predvsem formatov, ki jih le-ta podpira, je programski nabor močno omejen, saj se vedno več filmskih ustvarjalcev in distributerjev odloča, da predvajanja filmov na zastarelih nosilcih ne bodo več omogočali.

Filmarija 2019, foto: arhiv KD Cerknica

Kljub vsem naštetim oviram se v Kulturnem domu Cerknica zadnjih nekaj let trudijo ponujati raznolik in kakovosten filmski program.

V letih 2017-2019 je bil Kulturni dom Cerknica vključen v program filmske vzgoje za otroke in mladostnike FILMARIJA, v sklopu katerega so ponujali projekcije filmov s pogovori ter brezplačne delavnice. Izvedbo programa je finančno podprl Slovenski filmski center, v njem pa sta poleg Kulturnega doma Cerknica sodelovala še Kulturni dom Postojna in Kosovelov dom Sežana.

Že četrto leto zapored Kulturni dom Cerknica v sodelovanju z enoto za varstvo naravne dediščine Notranjskega regijskega parka v Cerknici organizira tudi kratek festival Kino na prostem, v sklopu katerega brezplačno omogočijo ogled različnih filmov, tudi z okoljsko in naravovarstveno tematiko, v izjemnem ambientu vrta Galerije Krpan v Cerknici. Brezplačen ogled filmov tudi v okviru Kina na prostem omogočajo evropska sredstva, v tem primeru finančni mehanizem LIFE Naturaviva.

Letošnji Kino na prostem bo na sporedu med 28. in 30. avgustom, na ogled bodo filmi Mleko, Medvedi s Kamčatke in večkrat nagrajen film Medena dežela.

Kino na prostem 2019, foto: Tine Šubic

Trud zaposlenih pri pripravi kakovostnega filmskega programa so leta 2019 opazili tudi pri ART KINO MREŽI SLOVENIJE, odtlej je Kulturni dom Cerknica polnopravni član mreže, vodja Kulturnega doma Cerknica dr. Anja Bajda je bila istega leta žirantka za podelitev nagrade Art kino mreže Slovenije na ljubljanskem mednarodnem festivalu LIFFE, v letu 2020 pa je bila imenovana tudi za članico častnega razsodišča Art kino mreže Slovenije. Slednja sicer združuje 27 članov in skrbi za promocijo filmske kulture ter prikazovanje kvalitetnih filmov, predvsem art programa.

S projektom Regijski kino si v Kulturnem domu Cerknica želijo vzpostaviti raznovrstni, redni in aktualni filmski program in se tako ponovno uveljaviti kot regijski kino, ki je v zgradbi nekdanjega sokolskega doma deloval preko 40 let. S tehnično posodobitvijo in bolj rednim filmskim programom si želijo privabiti lokalno občinstvo in filmoljube, ki trenutno na projekcije odhajajo v kinodvorane izven regije.

Projekt se je uradno pričel s 1.7.2020 in bo trajal do 30.6.2021. S sezono 2021/2022 se tako že lahko nadejamo močne okrepitve filmskega programa in filmskih projekcij z najsodobnejšo tehnološko opremo.

 

07.07.2020

12:00