ŽAGANJE BABE, pust

24. 2. 2022 ob 16:00

ŽAGANJE BABE, slavnostna otvoritev pustnih prireditev in uradni butalski prevzem oblasti.

Tokrat pod streho Kulturnega doma, a še vedno ognjeno! Z žaganjem in glasbo. Pa z maskami, nagovori in zvrhano mero neumnosti! Dobrodošli v OBLJUBLJENO DEŽELO!

 

BREZPLAČNE vstopnice je potrebno prevzeti v Kulturnem domu Cerknica, Tur Servisu ali v centru za obiskovalce na jezeru.

 


Debeli četrtek je dan, ko bomo Butalci organizirali revolucionarni prevzem oblasti. Po pravilih, seveda, ne tako revolucionarno, kot bi si morda kdo mislil glede na prvi stavek. Tokrat bomo babo prežagali tudi javno. A po pravilih in z upoštevanjem vseh takrat veljavnih omejitev, kakopak. Pa naj bodo kakršne koli že.

Župan Občine Cerknica nam bo v četrtek, 24. 2. 2022, ob 16:00 v Kulturnem domu Cerknica, upamo vsaj, znova predal oblast. To bo v svoje žuljave roke vzel Župan Butalski in skrbno pazil nanjo cel teden. Razen, če ne.

Zakaj se babo žaga, sicer že vsi veste, ma vseeno na to stran spada obrazložitev žaganja:

Včasih so mame otroke poslale v mesto, naj gredo gledat, kje žagajo babo. One so imele čas, da so napekle dobrote, otroci pa so se zamotili v iskanju kraja tega grozodejstva. Babe seveda nikjer niso žagali, to je bila le potegavščina, ki je otročad odtegnila od doma, dišečega po ocvirkovki, krofih in pohanju.

Dandanes otrokom ne moreš več prodajati megle. Peciva in ostale hrane imajo dovolj že čez leto, prežaganih bab pa so po televiziji videli že toliko, da jih to zanima ne več pretirano. Zato Butalci ob začetku pustovanja v Cerknici zdaj raje kot »farbamo« mulce prevzamemo oblast, coprnice iz Slivnice prižgejo pustni ogenj, babo prav zares prežagamo (res da leseno, pa kaj – Butalci pravimo: »Bolje lesena kot nobena«), izstrelimo nekaj salv in veselo rajamo! Butalci, coprnice, žabe, polhi in ostale maske veselo vzklikajo novemu Županu in dejstvu, da se je Cerknica spet za en teden spremenila v Butale.

photo

24.02.2022

16:00

Več o dogodku in vstopnice