Karantenski intervju: Marjan Manček

28.04.2020

Kako preživljate dneve v karanteni? Kako to obdobje in omejitve vplivajo na vaše počutje in na vaše ustvarjalno delo?
Prvi teden karantene me je nepričakovano obiskal zobobol. K sreči sem s pomočjo zdravnikov na daljavo z antibiotiki rešil ta boleč problem. Ukrepi vlade so ustavili balinarske treninge in odpovedan je bil turnir trojk v Idriji. Sicer pa z ženo v redu preživljava izolacijo, le malce pogrešava osebne stike s sorodniki in prijatelji. Lepe pomladne dneve sva izkoristila za beljenje in preurejanje stanovanja, delo na vrtu in poživljajoče sprehode po poteh bližnje gmajne. Moje delo v ateljeju ni zastalo. Kriza pandemije je celo povzročila, da sem na povabilo karikaturista Marka Kočevarja po nekaj letih spet narisal par karikatur na aktualno temo za portal MMC RTV SLO***. Pred tednom dni sem končal ilustracije za novo slikanico z besedilom Slavka Pregla O fantu, ki je lepo pozdravljal. Zdaj pa nadaljujem z ilustriranjem stotih ugank avtorja Ambroža Kvartiča za založbo Miš. Skratka, kaj bistvenega se v mojem načinu življenja in ustvarjanja ni spremenilo in zapore občinskih meja me niti ne motijo.

Kako na vaše življenje in delo vpliva tehnologija, če jo uporabljate?
Nova tehnologija mi omogoča več in bolj pogoste stike z zunanjim svetom tudi preko zaprtih državnih meja. Računalnik mi je v pomoč pri dodelavi in pošiljanju risb. Skoraj vsak dan me spletni šahovski problemi sproščajo in mi kodrajo možgane. Dnevnega časopisja več ne berem, internet je dovolj bogat vir raznoraznih novic, mnenj in podatkov.

Katere so pozitivne stvari, ki bi jih ohranili od karantene in katere so tiste omejitve, ki vas najbolj motijo?
Ravno preteklo delo v samostojnem poklicu me je usposobilo za lažje sprejemanje vladnih protivirusnih ukrepov. Svobodni poklic zahteva veliko samodiscipline, lastne inciative in vztrajnosti. Omejitev gibanja, druženja in nošenje mask je moteče, a bomo morali s tem še kar nekaj časa potrpeti.

Kakšen bo po vašem svet, človek ali družba po koncu epidemije? Bo to obdobje po vašem mnenju vplivalo tudi na umetnost in kulturo ter kako?
Vse se bo spremenilo. Tudi narava. Marsikje na svetu si je ozračje opomoglo in živali so dobile več prostora, ponekod celo v mestih. V družbi bosta strah in nezaupanje blokirala človekovo komunikacijo tudi še po koncu epidemije. Strah rahlja imunski sistem in tako bodo ljudje še naprej bolj dovzetni za okužbe. Ne samo strah pred virusi ampak predvsem pred izgubo dela. Veliki gospodarski panogi turizem in transport sta že hudo prizadeti. Slabo se piše vsem, ki se ukvarjajo s kulturo. Še posebej organizatorjem velikih prireditev, koncertov, glasbenikom … Splet je skromno nadomestilo za žive nastope na odru. Zaenkrat se bomo nekaj časa morali zadovoljiti s tem. Upam, da se bodo kmalu odprle knjižnice, galerije, kinematografi in muzeji. Mislim, da bi z določenimi zaščitnimi ukrepi marsikatera kulturna ustanova lahko spet zaživela.

Kaj bi sporočili obiskovalcem Kulturnega doma Cerknica?
Ostanejo naj doma in se zaenkrat družijo in igrajo s svojci, če živijo v istem gospodinjstvu, s knjigo, ki morda zaprašena čaka na polici, z angleškimi TV popotniki pri odkrivanju eksotičnih dežel in se večkrat sprehodijo po bližnjih gozdnih poteh, da si naberejo negativnih ionov, kar jim bo vrnilo dobro voljo in utrdilo imunost.

***priložene karikature na aktualno temo so bile ustvarjene za rubriko Karikatura dneva na portalu MMC RTV SLO.