Karantenski intervju: Petra Jesenšek

8.06.2020

Kako si preživljala obdobje karantene? Kako je vplivalo na tvoje počutje in na tvoje ustvarjalno delo?
Karanteno sem bolj ali manj preživela zakopana v knjigah, saj sem se učila za enega težjih izpitov v času študija farmacije. Veliko časa sem preživela v naravi, dolgi sprehodi po cerkniškem polju so meni nekaj najlepšega, kar ponuja naša občina. Nekaj malega je bilo tudi dela od doma ter razmišljanja o prihajajočih dogodkih za Notranjski študentski klub. No pa tudi športa in plesa ni manjkalo, brez tega ne gre.

Kot zelo angažirana v Notranjskem študentskem klubu, pri Plesnem Klubu Evora, animatorka in tudi kot hostesa v Kulturnem domu Cerknica si bila zelo aktivna in vsestranska ter prisotna ob vseh večjih in manjših dogodkih v Cerknici. Zanima me, kako je nate vplivala odsotnost vseh teh družabnih, organizacijskih aktivnosti?
Priznam, da mi je sprva karantena kar ustrezala, saj sem se morala malo spočiti. Potem pa sem počasi začela pogrešati organizacijo, sodelovanje na dogodkih in na sploh delo samo. Ta čas sem poskušala izkoristiti za nabiranje energije ter novih idej.

Katere so pozitivne stvari, ki bi jih ohranila od karantene in katere so tiste omejitve, ki te najbolj motijo oz. so te doslej najbolj motile?
Prva pozitivna stvar, ki mi pade na pamet, je zagotovo to, da so se ljudje morda zdaj začeli zavedati pomembnosti umivanja rok in kašljanja v rokav.

Kaj misliš, da bi bilo potrebno narediti, da bi se spet sproščeno družili med sabo in se spet udeleževali športnih in kulturnih aktivnosti?
Upoštevati navodila NIJZ, skrbeti za higieno in se naučiti živeti s tem.

Kako trenutna situacija vpliva na študente, mlade, s katerimi si v stiku? Misliš, da se bo po koncu ukrepov na področju kulture tvoja generacija bolj aktivno in množično vključila v organizacijo kulturnih dogodkov in jih bo tudi aktivneje obiskovala?
Študentje in mladi, s katerimi sem v stiku, so polno zaposleni s študijskimi obveznostmi, nekateri delajo od doma, veliko so v naravi in se pač posvečajo tistemu, za kar prej niso našli časa. Na srečo je v tem času veliko radijev, gledališč, kulturnih domov omogočilo koncerte, predstave, podcaste in predavanja prek družabnih omrežjih, da smo lahko tudi od doma dobili svojo ”dozo kulture in socializacije”.
Iskreno, glede množičnega vključevanja v organizacijo dogodkov s strani mladih dvomim. Sem pa prepričana, da se bodo mladi še raje kot prej udeleževali kulturnih ter zabavnih dogodkov.

Kaj bi sporočila obiskovalcem Kulturnega doma Cerknica?
Upam, da se kmalu vidimo v Kulturnem domu ? Do takrat pa…poslušajte svojo najljubšo glasbo, zaplešite ob njej, poglejte dober film in preberite kakšno dobro knjigo.