Prvi del projekta REGIJSKI KINO je pri koncu

30.03.2021

Izteka se prvi del projekta Vzpostavitev regijskega kina, s katerim smo v Kulturnem domu Cerknica pridobili sredstva Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja (EKSPR). Ponosni smo, da se bomo v prihodnje lahko pohvalili s posodobljeno dvorano in novim kino projektorjem

V zadnjih treh mesecih smo v okviru projekta s kratkim nazivom Regijski kino, ki ga podpira LAS Notranjska, dvorano posodobili z novim DCP projektorjem (digitalni kino projektor) in vso pripadajočo tehnično opremo, ki nam bo omogočala predvajanje filmov v najnovejših in sodobnih formatih, kar nam bo prineslo redni in aktualni filmski program s tehnično dovršenimi projekcijami. Pri montaži novega projektorja smo dvorano nadgradili in posodobili tudi z novimi zvočniki in posodobljenim 5.1 kino zvokom. Poleg posodobitve in nadgradnje tehnične opreme pa smo z nekaj dodatne opreme poskrbeli tudi za to, da se boste gledalci v našem Kulturnem domu resnično prijetno počutili. V februarju in marcu smo svoj čas posvečali predvsem projektnim aktivnostim in že težko čakamo trenutek, ko bomo za vas – naše obiskovalce – lahko odprli dvorano in vam pokazali vse naše nove pridobitve.  

S projektom Regijski kino si v Kulturnem domu Cerknica želimo vzpostaviti raznovrstni, redni in aktualni filmski program in se tako ponovno uveljaviti kot regijski kino, ki je v zgradbi nekdanjega sokolskega doma deloval več kot 40 let. S tehnično posodobitvijo in rednim bogatim filmskim programom si želimo privabiti širše lokalno občinstvo in filmoljube, saj za popolno filmsko izkušnjo tako v programskem, kot v tehničnem smislu, sedaj ne bo potrebno več odhajati drugam.  

V projektu Vzpostavitev regijskega kina, sodelujejo partnerji Zavod Oron, OŠ Toneta Šraja Aljoše Nova vas in OŠ heroja Janeza Hribarja Stari trg pri Ložu. Zavod Oron je skupaj z učenci obeh osnovnih šol posnel kar 6 kratkih filmov o bontonu v kinu, ki jih bomo na velikem platnu predvajali pred projekcijami filmov. Učenci iz Nove vasi in Starega trga so se preizkusili v različnih vlogah pred in za kamero.

Prvi del projekta je bil posvečen predvsem nabavi in montaži sodobnega kino projektorja, nove tehnične opreme, partnerskem sodelovanju pri produkciji kratkih filmov in pripravi dvorane na nov, posodobljen program. Drugi del projekta pa bo za vas, naši dragi obiskovalci. Do konca leta 2021 bomo v sklopu projekta izvedli veliko filmskih vsebin. Čaka nas kar 12 projekcij, 4 delavnice in kinotečna razstava.

Želimo si, da se kinodvorane, kamor sedaj ponosno v vseh pogledih spada tudi Kulturni dom Cerknica, čim prej odprejo in da si boste nov projektor z novimi vsebinami lahko ogledali tudi sami!