ZVOČNI SPREHODI ob Cerkniškem jezeru

3.08.2021

ZEMLJANKA GAJA

Pohodna zvočna predstava ob Cerkniškem jezeru za najstnike in odrasle, priporočljiva starost ogleda 11+. Zaradi omejitve števila sodelujočih so obvezne prijave s sporočilom na e-naslov info@kd-cerknica.si. Na ta kontakt pa se obrnite tudi s prošnjo o izvedbi predstave za zaprto skupino.

  Ste kdaj pomislili, da je lahko sprehod tudi predstava?

  V  ekipi Kulturnega doma Cerknica smo za vse, ki imate radi sprehode, naravo in zgodbe v sodelovanju z umetnikoma Ireno Pivka in Branetom  Zormanom pripravili prav poseben sprehod, ki ga boste doživeli kot nepozabno predstavo.

  Avgusta  prihaja k nam Zemljanka Gaja, deklica kot prispodoba in glavni lik zvočne predstave s sporočilom o okoljevarstvu. Popeljala nas bo na sprehod po izbranem delu poti Drvošec, skozi gozd ob Cerkniškem jezeru, kjer bo predstavila možen scenarij prihodnosti našega prenapetega planeta in možno usodo prav tega gozda in prav tega jezera.

  Opremljeni s slušalkami, ki jih na vstopni točki prejmete v izposojo, bomo skupaj odšli vznemirljivim doživljajem naproti.

  V tej predstavi, v kateri so prizorišča gozd, poti v njem in jezero, ki ga obdaja, pa še nebo nad njim, se boste  iz običajnega sprehajalca spontano prelevili  v aktivnega poslušalca, udeleženca ali kar v soigralca. Lokacije postankov na poti so naravna prizorišča, naravni avditorij z opazovalnicami. Od tod so čudoviti pogledi na krajino, ki navdušuje s svojo lepoto in z nenehno spremenljivostjo  spodbuja domišljijo.

  Močan element predstave je zvok narave, ki spremlja pripoved. Umetnika sta ga posnela v gozdovih po poti Drvošec in okoli Cerkniškega jezera v različnih letnih in dnevnih obdobjih. To daje zgodbi poseben čar in avtentičnost.

  Poskrbela sta za občutek, kot da zvoki resnično prihajajo iz okolja, tisti trenutek, tako da skoraj fizično začutimo šumenje jezera pod nogami ali prelet ptice nad nami … in tako včasih niti ne  ločimo ali so glasovi resnični ali so le del zgodbe …

  Če bi tudi vi na sprehodu radi doživeli preplet zvoka, narave in pripovedi, obujte pohodne čevlje in se skupaj z nami podajte predstavi naproti.


  Avtorja predstave: Irena Pivka in Brane Zorman Besedilo: Irena Pivka Zvočna kompozicija: Brane Zorman Glas: Nada Vodušek in Anu Pivka Ilustracije: Jovana Djukić Jezikovni pregled: Melita Silič Oblikovanje rekvizitov za slušalke: Tina Žen Producentka: dr. Anja Bajda Tehnično vodstvo: Jure Mihevc Produkcija: Kulturni dom Cerknica, 2021 Predstava je financirana s strani projekta LIFE Naturaviva.

  Vsak udeleženec predstave prejme popotni zvezek, ki prinaša dodatne informacije o predstavi Zemljanka Gaja: zemljevid poti, razlago osnovnih umetniških in teoretičnih podlag dela ter pojmovnik manj znanih izrazov. Izpostavlja nekaj zanimivih razmišljanj o združevanju sodobne umetnosti in ekologije, namenjen pa je tudi beleženju vtisov in spominov po doživeti izkustveni predstavi Zemljanka Gaja.