Kino na prostem: UNDINE, film

18. 8. 2022 ob 21.00 

Christian Petzold (Phoenix, Tranzit) prinaša sodobno interpretacijo mita o skrivnostni vodni nimfi: urbano pravljico o ljubezni v odčaranem svetu. Igralka Paula Beer je za naslovno vlogo prejela srebrnega medveda na Berlinalu in nagrado Evropske filmske akademije..

BREZ VSTOPNINE, NA VRTU KRPANOVE GALERIJE


Christian Petzold / Nemčija, Francija / 2020 / 91 min / nemščina

zgodba
»Če me zapustiš, te bom morala ubiti.« Ko Undine, zgodovinarko v berlinskem mestnem muzeju, zapusti ljubimec, se ji podre svet. Starodavni mit pravi: če moški izda njeno ljubezen, ga mora Undine ubiti in se vrniti v jezero v gozdu. A ona noče izpolniti prekletstva. Rada bi ljubila. Spoznala je nekoga drugega. In te ljubezni noče izgubiti.

zanimivosti
Motive, povezane z mitom o undini, lahko najdemo že v starogrški mitologiji, avtor poimenovanja pa je srednjeveški zdravnik in alkimist Paracelsus. V njegovem spisu, objavljenem posthumno leta 1566, je undina (iz latinske besede unda, val) eno od štirih elementarnih bitij, vodna nimfa, ki lahko pridobi nesmrtno dušo le, če se poroči s človekom. Mit so v devetnajstem stoletju obudili nemški romantiki: leta 1811 je Friedrich de la Motte Fouqué objavil povest Undine, ki je navdihnila številne variacije in predelave: v opero so jo med drugim prelili E.T.A. Hoffmann (1816), Albert Lortzing (1845) in Peter Iljič Čajkovski (1869), za balet pa jo je leta 1957 uglasbil Hans Werner Henze. Med najbolj slavnimi knjižnimi interpretacijami sta pravljici Mala morska deklica Hansa Christiana Andersena (1836) in Ribič in njegova duša Oscarja Wilda (1891), znana pa je tudi igra Ondina (Ondine, 1939) francoskega pisatelja in dramatika Jeana Giraudouxa, katere uprizoritev smo si lahko leta 2016 ogledali na odru SNG Nova Gorica. Christian Petzold je navdih za Undine črpal predvsem iz kratke zgodbe Undine geht (1961) avstrijske pesnice in pisateljice Ingeborg Bachmann, k snemanju filma pa ga je spodbudila tudi knjiga Petra von Matta Liebesverrat: Die Treulosen in der Literatur (1989). Zgodbo o undini je na veliko platno nazadnje prenesel Neil Jordan leta 2009.

photo

18.08.2022

21:00

Več o filmu in vstopnice